Alperose

Klasse: Magnoliopsida (tokimbladede)

Orden: Ericales (Lyng ordenen)

Famille: Ericaceae (Lyng famillien)

Alperose

Kendetegn

Alperose er en lidt diffus gruppe. Før i tiden var det troet at planten var en rigtigt rose, men med tiden har man fundet ud af hvad man kaldte en alperose før faktisk var to arter af Rhododendron(Rhododendron ferrugineum og Rhododendron hirsutum). Beskrivelsen som følger er af hvad der anses som værende den ”ægte” Alperose(Rhododendron ferrugineum), men de to foreskellige arter er meget lig hinanden. Alperose er en ganske lav plante, med sine 40-60 centimeter er det en lav del af den generalle Rhododendron slægt. Som alle andre i Rhododendron famillen har Alperose vedagtig vækst. Bladene er to til tre cm lange og er arrangeret i en spiral langs plantes stængel. Bladene har en voksagtig lysegrøn overside og en underside der er besat med skjoldhår og har en meget karakteristisk rustbrun farve.

Alperosens blomster sidder i endestillet klaser af 3 til 12 blomster. Blomsterne er rørformet, med sammenvokset bloster. Blomsterne er ofte asymmetriske og bæger fem til ti støvdrager. Frugten er en kapsel som besidder massere af bitte små frø. Farven er for det meste dyb rød. Men begge arter har helt hvide variationer.

Forveksling

Rhododendron famillen er kæmpe stor, med et imponerende udvalg på omkring 500 arter, vil man sagtens kunne forvirre en af disse arter med Alperose. Dog bruges ingen af arterne som spiseblomst, hvilket gør at i sammenhæng med giftigheden af planterne gør forvekslingsmuligheden med andre planter fra Rhododendron famillien ikke det store. Forvekslings mulighederne vil næsten eksklusivt kunne findes i folks haver i Danmark, ingen realle forvekslingsmuligheder findes i naturen i Danmark.

Habitat

Begge arter kræver meget sol. De to artere differe på hvilken jordbund de har brug for. Rhododendron ferrugineum har absolut brug for en surbund og næsten ren tørvejord imens Rhododendron hirsutum har det bedre i en mere kalket jordbund.

Udbredelse

Som nævnt findes Alperose kun som haveplante i Danmark. Det er dog en meget hyppigt anvendt plante for det danske havefolk, så den kan findes mange steder.

Som vildt voksende plante finder man dem mest i bjergområder i Mellemeuropa.

Giftige dele og symptomer

Hele planten ses som værende giftig, dog kun af middel styrke. Generalt er planten ikke særligt giftig for voksne mennesker, men for små børn og husdyr kan Alperosen give problemer. Aplerosen indeholder giftstoffet andromedotoksin, som kan fremkalde følsesløshed, kvalme og opkastning.

Hvis indtaget

Alt afhængig af hvor meget der er indtaget er der forskellige fremgangs muligheder. Hvis en lille smule er indtaget bør man give den forgiftet en masse vand, da langvarig opkastning kan føre til dehydrering, og hvis muligt skal den forgiftet indtage aktivt kul for at giftstoffet kan binde sig til kulet og passere sikkert igennem kroppen. Hvis en større mængde er blevet indtaget bør man reagere som ved alle andre større forgiftninger og søge nærmeste læge, med et eksemplar af den indtaget plante for videre behandling.

Kilder: