Hasselurt

Klasse: Magnoliopsida (tokimbladede)

Orden: Piperales (peber-ordenen)

Famille: Aristolochiaceae (Slangerod-famillien)

Hasselurt

Kendetegn

Hasselurt er en flerårig urt, der breder sig ved hjælp af forgrenet jordstængeler. Planten bliver omkring 10-15 cm høj og har 5-10 cm brede blade, som er mørke grønne, nyreformet, er glinsende voksagtige og har lange behåret bladstilke. Planten blomstre imellem Maj og Juni. Disse blomster er ganske små, kun 1-1,5 cm lange, har tre kron blade, er rødbrune i farven, håret, og med en kort stilk. Blomsterne er placeret under bladene, hvilket kan gøre dem svære at spotte. Efter blomstringen undervikler Hasselurt brunviolette, sfæriske frøkapsler. Planten er grøn igennem hele året og optræder oftest i store bestande. Hvis bladene gnides imellem ens fingre vil man hurtigt kunne fange en kamferagtig duft og hvis man dufter til roden, vil man kunne få peberagtige noter.

Forveksling

I den danske natur findes der ikke nogle umiddelbare forveklings muligheder, så lang tid planten har blomster. Undenfor blomstringen vil planten kunne forveksles med et par andre bunddækplanter, men ingen af dem spislige, så de er unden betydning.

Habitat

Hasselurt er en almindelig skovbundsplante i blandede løvskove og foretrækker en basisk husmusrig og kalkrig jord. Hasselurt vokser bedst i skygge. Jorden den står i skal helst aldrig tørre helt ud og temperaturen skal helst ikke falde til under under -10 celcius.

Udbredelse

Planten ses ofte i løvskove i central og syd Europa, særligt som navnet antyder, under hasselbuske. I Danmark ses Hasselurt mest som kulturplante, da det er en god dækplante til skyggefulde bede. Hasselurt blev introduceret til nordeuropa af munke som lægeurt og er siden blevet adopteret af havefolket som dekorativ plante til at danne en flot bund i deres skyggedomineret områder.

Giftige dele og symptomer

Den primære giftige del er roden, men resten af planten indholder også små koncentrationer af den giftige esteiske olie. Symptomerne efter indtagelse inkludere kvalme, opkast, diarré, kraftig hoste, koldsved, abort eller fosterskader og kramper i bronikerne, åndedræts lammelse og i yderste tilfælde død, dog kun hvis indtaget i store mængder. Hvis man kommer i kontakt med planten unden at indtage den virker olien i planten hudirriterende.

De indholds stoffer der ligger til grund for disse symptomer sidder som sagt mest i den olie planten indholde. De indholds stoffer som er mest skadelige er asaron(30%), methyleugenol(20%) og acetat(15%). Plantens olie indeholder andre stoffer, men de er ikke listet da disse ikke har nogen giftvirkning.

Hvis indtaget

Hvis indtaget kan man drikke en masse vand og indtage noget aktivt kul. Derefter anbefales det at søge læge hurtigst muligt, især hvis personen der har indtaget Hasselurt er gravid. Gravide kan i værste fald abortere efter indtagelse, så det handler om at reagere hurtigt. Som altid rådes det at man enten tager planten med til lægen, eller hvis det ikke er muligt et billed eller navnet på planten.

Ses der en mulig allergisk reaktion bedes man søge læge hurtigst muligt for at undgå choktilstand.

Kilder: