Philodendron

Klasse:Liliopsida (enkimbladede)

Orden: Alismatales (skeblad ordenen)

Famille: Araceae

Philodendron

Kendetegn

Famillen af philodendroner har en meget divers pallet af måder den kan gro på. Plante kan gro epiphytisk, hemiepiphytisk og som jordgroende, og nogle gange ses blandinger af disse metoder. Philodendron famillens blade er mere ensartet, de ses ofte som store og aflangt spydspidsformet. De kan være hele, men er oftest med dybe indskæringer langs kanten. Ingen plante vil kun være udskyret med én type blade, Philodendronen bære altid unge blade og voksne blade, og disse to typer blade variere ofte meget fra hinanden. Unge blade ses ofte som værende hjerteformet. Philodendronen har ofte to typer rødder, underjordiske og luftrødder. Luftrødderne kan optræde i mange former og med variende overflader, men udspringer altid fra plantens bladhjørner.

En solidt kendetegn for famillen er dens extraflorale nektarier, hvilken betyder nektarproducerende kirtler uden for plantens blomst. Disse kirtler kan sidder overalt på planten, på stilk, på dækblade, på bladenes nedre del eller på bladskeden. Kirtlerne producere en klistret substans, som noglegange kan dække hele planten.

Philodendronen producere en blomsterstand, som består af et enkelt bladagtigt tykt bloster, hvor der skyder en rørligende struktur op fra midten. Der kan afhængig af arten producere en enkelt eller en klase af disse blomsterstande. Dækbladet fremstår voksagtigt og er sædvaneligvis tofarvet, med en del værende dybfarvet rød og den anden del lysegrøn eller hvid.

Philodendronens frugt er et bær. Disse bær er også lysegrønne til hvid afhængigt af den specifikke art. Enkelte arter bære orange og gule bær.

Forveksling

Når først man har en ide omkring hvordan en philodendron ser ud kan det være svært at forveksle med andre planter. Og især i Danmark, da planten er indfødt til tropiske egne vil det være svært at finde nogle fritvoksende planter man kan forveksle den med.

Habitat

Philodendron er en regnskovs plante bundet til midter- og underskoven, det vil sige at den gror bedst i et skyggefuldt miljø. De har også brug for at være i en temperatur imellem femten til tyve grader og tåler ikke alt for meget kulde. Jorden som planten står i skal have et højt indhold af organisk materiale.

Udbredelse

I Danmark er Philodendronen en meget almindelig stueplante. På grund af dens påkrævet habitat findes der ikke nogle vilde bestande i Danmark.

Planten ses i de fleste tropiske og subtropiske egne af verden, hvor den er meget udbredt i skovområder

økonomisk vigtig plante

Philodendron er en økonomisk vigtig plante. Det vokser som en dekorativ plante og for deres skæbnefrugter. Philodendron handles på råvaremarked. Laes mere her.

Giftige dele og symptomer

Hele planten ses som giftig. Planten indeholder det aktive stof oxalat. Symptomerne inkludere; opsvulmet tunge, besvær ved at sluge, talebesvær, væske i kroppen og mildt eksem. Philodendron er kun dødeligt giftig hvis indtaget i meget store mængder, hvilket ikke er særligt sandsynligt i voksne mennesker, men kan forkomme for småbørn og husdyr.

Hvis indtaget

Hvis indtaget af en voksen er der ingen grund til alarm. Drik noget vand og rid ubehaglighederne ud i dit ejet hjem. Hvis derimod i lille barn eller dit husdyr har indtaget philodendron, bør man kontakte en læge for at være sikker på at dosen ikke ligger i den dødlige enden, hvilket er usandsyneligt, men heller vær på den sikre side og undgå en fatal episode.

Kilder: